Ana din Ana. Lasse Ericssons Släktforskarblogg

Ana din Ana. Lasse Ericssons Släktforskarblogg

Intresserad av Släktforskning?

Länk till MIN SLÄKTFORSKNING

Här tänker jag skriva om mina framsteg där och även annat som berör ämnet.

Björnklou, adlig?

Om min forskningPosted by Lasse Ericsson Sun, January 22, 2012 21:23:28

Jag hittade, för drygt 2 år sedan, en Olof Johansson Björnklou i min släkt. Bodde i Medåkers församling i början och mitten av 1700-talet. Då kunde jag inte hitta hans föräldrar och inte hans födelsenotis. Hade bara uppgifter om att han föddes någon gång aldeles i början av 1700-talet. Sedan hittade jag hans födelsedatum, 5 maj 1701, men kom inte vidare ändå.

Jag sökte lite på nätet på hans efternamn eftersom det klingar lite adligt och hittade då Mattias Björnklou, Riksråd i mitten av 1600-talet. Men tyvärr så dog hans adliga släkt ut med honom då ingen av hans söner nådde vuxen ålder. Däremot fick han flera döttrar som fick barn men alla med adliga herrar. Dock var det några som inte levde lyckligt och var ute och roade sig på sidan om. Naturligtvis var det inte känt att någon av dom fick oäkta barn, men det kunde ju ha hänt.

Då fick jag en tanke att Olof kanske var barnbarn eller så till någon av Mattias Björnklous döttrar, då av någon oäkta son eller dotter. Tanken hos mig var då att han, Olof Johansson Björnklou, fick reda på att så var fallet och då tog efternamnet Björnklou.

Nu i veckan fick jag ett genombrott på Björnklou och, tyvärr, så var det inte så att min teori stämde. Björnklou (Björnklo) är ett soldatnamn och han var ryttare under Norrby rusthåll i Medåker.

Så där grusades mina förhoppningar att på den grenen vara släkt med adeln. smiley

Med en önskar om en...

Annat om släktforskningPosted by Lasse Ericsson Mon, December 19, 2011 16:34:51

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Ska försöka återkomma under helgerna med mer matnyttigt.

Lagfartsbok

Om min forskningPosted by Lasse Ericsson Thu, November 24, 2011 20:56:04

Jag skrev ju för ett par veckor sedan att jag beställt lagfartsbok för min farfars fars fastighet i Blixterboda, Fellingsbro. Jag fick den för någon vecka sedan och har studerat den lite. man får alla ägare till fastigheten från slutet av 1880-talet. Intressant! Dessutom följer det med fastigheter inom samma område.

Kul att se vilka som ägt fastigheten och hur ägarförhållandena varit både före, under och efter Lars Eriks ägande.

Är du intresserad av någon av din anors boende, beställ ett sådant utdrag, om du inte har möjlighet att själv åka till arkivet och ta fram dom. Det är värt att få dessa uppgifter, absolut!

Släktforskardagarna 2012

Annat om släktforskningPosted by Lasse Ericsson Sun, November 20, 2011 17:58:28

Nu har hemsidan för Släktforskardagarna 2012 kommit upp på nätet, http://www.sfd2012.se/ Kul!

Jag hoppas verkligen jag kan besöka dom nästa år. Det är ju så närma hem. Bara 7 mil så det borde gå bra.smiley

Riksarkivet, lagfarter

Om min forskningPosted by Lasse Ericsson Sat, November 05, 2011 18:31:06

I veckan kom ett mail, snabbare än jag trodde, med utdrag om farfars fars fastighet som jag skrev om att jag beställt från Riksarkivet. Nu var det så att detta bara sträckte sig ner till 1933 så jag har beställt äldre uppgifter. Det gjorde jag i torsdags så jag hoppas få dessa i början på veckan.

Visserligen var det ner till uppgifterna om när min farfars mors dödsbo sålde fastigheten men det var inte med tidiage och när fastigheten var bebyggd m.m. Vilket jag hoppas finns med i nästa omgång.

Jag återkommer när jag fått detta.

Lagfarter

Om min forskningPosted by Lasse Ericsson Tue, November 01, 2011 19:08:10

Nu har jag börjat intressera mig för några av mina anors hus. Bl.a. farfars och farfars fars. För båda har jag hos Lantmäteriet beställt "Förättningsakter", vilket man kan göra gratis. Där står vilka som äger fastigheten och vilka som gjort det sedan 1986. Där står också värden m.m. och storlek på hus och tomt m.m.

Men jag var intresserad av tidigare ägare och byggnadsår m.m. Då kan man beställa från Riksarkivet äldre Lagfarter på fastigheterna. Detta har jag nu gjort för farfars fars hus Björklunda i Blixterboda utanför Fellingsbro. det är föressten det hus ni ser på bilden överst här i min blogg. Det skulle ta upp till två veckor innan man får det tillsänt, så nu väntar jag varje dag för att se vad det innehåller. Detta kostar en slant men det kan det ju vara värt om det är intressant. Återkommer med mer om detta senare.

Next »